En reseskildring från Tobago

Jag har tillbringat halva augusti och hela september på Tobago och skall här ge er en liten reseskildring.
Det blev en massa fiske , mest efter Tarpon, Bonefish och några försök efter Permit. Vi fick en del tarpon och tappande ännu flera, men så är det när man fiskar efter Tarpon.
Ulf-Erik fick den största på uppskattningsvis 50 lb, min största var väl runt 40 lb. Vi fick i tillägg en massa andra arter tex. snook, dorado, ladyfish och olika snapper och grouperarter. Jag fiskade dessutom en dag efter stingray, krokade två med dessa var omöjliga att stoppa, landade till slut en eagelray på runt 15 kg.

permite1Lars Holmqvist med sin Grand slam permiten Bästa fiskeupplevelsen var en av dom sista turerna när vi beslutade oss för att satsa på permit. Halvvägs ut till kom jag på att jag har glömt kameran!!!
När jag ett par timmar senare står med mitt livs första permit i händerna , utan kamera, ville jag bara bryta ihop. Men rätt som det är, skriker Kester, min guide, att en annan fiskeguide är på den nedre flatsen. Jag vadar för hårda livet för att hämtar båten medans Kester håller permiten. I med fisken i bait-tanken på båten och full fart ner till den andra guiden . Fisken fotograferas och retuneras.

Vi får frågan om vi skall satsa på en grand slam, och visst skulle vi det!!

Tidvattnet var för högt för fiske på själva bonefishflatsen . Så vi valde att försöka få en på lite djupare vatten. Lite på skoj meddelade vi att skulle ta en tur ut på djupare vatten och “plocka” en bones, och vara tillbaka inom en halvtimme . “Så håll kamerorna klar ” Dom skrattade rått . (Vi hade inte den stora tron själva … )
Lars Holmqvist med sin Grand slam minibonefish. Men vi drog iväg och rätt som det är bråstoppar Kester båten, “Bones!!!”
Andra kastet så sitter en bonefish på kroken .Vi håller på att dö av skatt när jag efter några minuter landar vi den minsta bonefish jag någonsin sett, men vad spelade det för roll, det var en bonefish!! Guiden och hans kund blev en aning överraskade när vi några minuter senare ber om ytterliggare lite fotograferingshjälp. Klockan var nu 09.20, nu var det ju “bara” att åka in i lagunen och mer eller mindre hämta en babytarpon. Hur enkelt skall det behöva bli, tänkte jag. Efter tre timmars konstant kastande var jag ganska knäckt, vi såg dom långt inne i mangroven, men utan baitfisk att locka ut dom med , så såg det mörkt ut. Men så äntligen, en halvtimme för vi skall åka, får jag fast fisk och en minitarpon på 3-4 kg åker i luften och LOSSNAR!!!
minibone1Jag sjunker ihop i båten, snacka om otur. Fortsätter att kasta utan några stora förhoppningen, men då tar ytterliggare en minitarpon och denna sitter bättre. Tyvärr hade Derek , guiden, och hans kund varit inom lagunen en timme tidigare och meddelat att “nu åkte fotografen hem” så någon bild på denna fisk blev det inte.
Men faktum kvarstår, jag hade lyckats med något jag aldigt trott jag skulle få uppleva, nämligen att få en äkta Grand Slam. Det var som nämnt lite stressigt på slutet, för Kester var bokad på eftermiddagen , så vi kunde inte fiska längre än till 13.00. Så jag lyckades faktiskt ta en Grand Slam på en halvdag!!!
Nämnas kan att Kesters charterfirma heter “Grand Slam Charters” och det var ju ett passande nman denna dagen. Det visades sig att detta var hans 6:e GS någonsin på fluga, och han guidat i många år. (Grand slam för saltvattensflugfiske är att få permit, bonefish och tarpon på en och samma dag. Lyckas man dessutom ta en Snook, ja då har man fått en super grand slam)

Tobago är fortfarande mycket billigt att leva och fiska i. Amerikanarna har inte upptäckt det än, så vi betalar inte mer än 600 kr per dag för guide/båt. Och är man som vi var tre personer blir det inte så dyrt.

Posted in Saltvann

Arkiv

 • 2018 (8)
 • 2017 (11)
 • 2016 (17)
 • 2015 (12)
 • 2014 (11)
 • 2013 (3)
 • 2010 (1)
 • 2009 (9)
 • 2008 (20)
 • 2007 (14)
 • 2006 (24)
 • 2005 (49)
 • 2004 (11)