Ett søkke veier mer enn 5 tangbrosmer (OHH 14.3.-14.4.2016)

Den siste måneden har inneholdt både an lang fiskepause, støping av 150 kilo havfiskesøkker og en kveld med trippelpers på tangbrosme med 5 skjeggtråder. Isfiskeutstyret er pakket bort, og sesongen for kystmeite, ferskvannsmeite og vindufiske er i gang!

Ny pers og specimen!

For ett år siden en art jeg aldri hadde fått – siden da har det så langt blitt 8 på tre forskjellige steder. Knekker man en kode og skjønner greia på artsfiske, så kan det løsne ordentlig.

14.3 Over til kystmeite og et snev av vår

Det var meldt stille vær på kvelden denne mandagen, så jeg pakket et assortiment med kystmeiteutstyr og dro utpå Hvaler-øyene. Jeg hadde ikke et napp mens det var lyst, men det ga meg i det minste god til å nyte solnedgangen, et lite knippe plussgrader og rigging av flere stenger.

Med mørket begynte det å bite litt, men ikke akkurat hektisk. De neste tre timene ble det noen napp, og noen ulker og sandflyndrer uten den helt store størrelsen. Det var ikke så uventet at det var rolig på kystmeite på grunnere vann i mars, men jeg hadde nå hatt et håp om å treffe på noen tangbrosmer eller en paddetorsk.

Stille og vakker kveld ved sjøen.

Stille og vakker kveld ved sjøen.

 

18.3. Humørfylt fisketur med laber fangst.

Jeg tok en tur etter rødhai igjen, denne gangen sammen med KJ og Ståle. Vi hadde flere lovende napp, men ingen ting annet enn torsk og hvitting ble med opp. Med litt småguffen vind, ble det mest tullprat. Når ikke fisken ville, så må jeg si at jeg likevel dro hjem med et smil om munnen.

Påskestøping av søkker

Neste gang jeg omsider hadde litt ledig tid igjen, skulle det visst regne – mye. Fordelen med det var at Leif og jeg da omsider ikke hadde flere unnskyldninger til å ikke støpe søkker. Så vi la ned en real innsats over to dager!

Ingen suppe jeg kan anbefale til middag.

Ingen suppe jeg kan anbefale til middag.

1020 og 640 grams søkker på gang.

1020 og 640 grams søkker på gang.

Leif siler av slagg. Skikkelig vernemaske hører med.

Leif siler av slagg. Skikkelig vernemaske hører med.

Kassene fylles, sakte men sikkert.

Kassene fylles, sakte men sikkert.

 

APRIL

11.4. Dobbel sesongåpning

Været var helt strålende med sol, lite vind og 14 grader i lufta, så Jacob og jeg tok en halvannen times mortematch i på den gode, gamle fiskeplassen min i Rakkestadelva to kilometer hjemmefra. Årets første meitetur etter karpefisk i ferskvann. Det bet friskt, så vi fikk 77 mort opptil 200 gram på den stunden. Det var definitivt vår.

På kvelden møtte jeg kollega Anniken fra jobben ved Oslofjorden. Hun skal bruke vindu på noen turer med ungdom i sommer, så vi gikk over noen strender i ro og mak. Sesongåpning nummer to for dagen!

Vi telte opp 15 observerte arter etter knapt tre timers vandring. Jeg fikk testa det nye vinduet, hvor jeg gikk tom for silikon når jeg satte det sammen. Det lakk selvfølgelig som en sil, og jeg fant et par ting jeg måtte justere på i tillegg. På slutten glemte jeg meg litt bort mens jeg jakta på en gapeflyndre, og da var jeg ca. 10 sekunder fra at hele skiten gikk ned til bunns. Hehe.

Jeg fiska opp et par tangstiklinger på 6-8 gram og ei dvergulke på 54 gram. Ellers fylte jeg ei spritflaske med fisk til en kar på universitetet i Oslo som leter etter parasitter. Det gir jo brått mening å dra opp småfisk også da. Det var i alle fall godt å være i gang med vading igjen.

12.4. Glemte sneller og trippel pers

Værmeldingen var fortsatt strøken, og fiskelysten var vekket til live etter en lengre dvale, så det var bare å kjøre på. Neste kveld ble satt av til kystmeite og kortdistanse-fiske etter tangbrosme.

Vel fremme ved havet viste det seg at det tydeligvis hadde gått litt fort i svingene da jeg pakket om etter dagen før. Planen var å rigge to bunnmeitestenger og 4 steinrøys/kaifiske-stenger og veksle på mellom 5 av disse. På snellefronten hadde jeg imidlertid bare med meg to lette duppmeitesneller og to mikromultisneller. Det var litt vel langt å returnere for å hente flere sneller, så det var bare å være kreativ. Klokka 1945 var to bunnmeitestenger i vannet, dog med litt kortere rekkevidde enn planlagt, mens de to siste steinrøysstengene ble rigget som toppknyttstenger rett ned for kaia. Joda, det skulle vel funke det også.

Fisket mens det var lyst var labert: kun ei lita sandflyndre og ei ulke på 171 gram. Men for et vær: vindstille og sol, det skjer vel cirka 2 dager i året der ute i havet. Jeg koste meg skikkelig i godstolen.

Klokka 2115 var også 4 takler plassert i tangen mellom steiner. Ei bunnmeitestang fikk stå lenger ut fra land – der skjedde fint lite. Jeg fikk temmelig raskt trua på at dette kunne bli en bra kveld. Da jeg var her 18.3 skjedde så godt som intet inne ved land. Nå bet det jevnlig. Snart hadde jeg to ulker på land, og det nappet igjen.

Ja, jeg la på motvekt på stengene slik at ikke mer enn et toppøye skulle forsvinne i løpet av kvelden;)

Ja, jeg la på motvekt på stengene slik at ikke mer enn et toppøye skulle forsvinne i løpet av kvelden;)

Svupp, sa det i tilslaget, og der forsvant toppøye og takkel på den ene stanga. Skitt! Det var bare å rigge på nytt i nest øverste stangring på Skogseidstikka.

Det fortsatte å nappe litt her og der med jevne mellomrom, og snart hadde jeg flere ulker og en liten sei. Ikke akkurat spennende fangst, men trua var der. Og klokka 2230 var det rette sorten: femtrådet tangbrosme, 99 gram og rund som ballong. Ny pers!

Grei kondisjon på denne tangbrosma her.

Grei kondisjon på denne tangbrosma her.

Klokka 2245 kom nummer to, og denne var ordentlig fin: 130 gram, 24.5cm, og specimen! Godt å se at de blir store i Østfold også! Kveldens siste kom klokka 2315, den tredje for kvelden over gamlepersen fra i fjor: 75 gram.

Ny pers og specimen!

Ny pers og specimen!

Jeg var godt fornøyd da jeg ga meg, det er lite som å lykkes med litt sært og målrettet fiske. Da jeg tok opp stengene fikk jeg jammen opp takkelet jeg hadde mistet tidligere på kvelden også! For øvrig hadde jeg egentlig litt dårlig selskap hele kvelden: en sel hadde trua på meg, og dukka opp her og der på 20 – 50 meters avstand hele passet. Det ble imidlertid dårlig med mat på’n gitt.

14.4. Vindu redder en fisketur etter mange timer på jobb

De rolige vindforholdene fortsatte, så jeg bestemte meg for en tur til, på tross av veldig lite søvn de siste nettene og at jeg ikke var klar for avreise før 2145.

Alle feilene på vinduet på sist tur var nå korrigert, så det var bra. Det var litt farget vann, men ikke verre enn at jeg så godt ned til et par meter. Det var imidlertid ikke det helt store med fisk på plassen. Tre gapeflyndrer, der jeg tok to av de, var i grunn det mest spennende. De var dog under 50 gram…

Nuvel, etter 12 timer på kontoret på dagen var det strålende å strekke litt på beina og få litt kuldekrampe;)

Posted in Blandevann, Uncategorized Tagged with: , , , ,

Arkiv

 • 2018 (8)
 • 2017 (11)
 • 2016 (17)
 • 2015 (12)
 • 2014 (11)
 • 2013 (3)
 • 2010 (1)
 • 2009 (9)
 • 2008 (20)
 • 2007 (14)
 • 2006 (24)
 • 2005 (49)
 • 2004 (11)