Lange havål og brede skater

Lakene hadde gledet seg lenge til denne turen – som har vært under planlegging helt siden forrige havåltur tilbake i 2012. Ei uke sammenhengende fiske (i alle fall på noen av oss) på jakt etter primært havål, men i beste Laken-stil også alt annet med finner i saltvann. Vi kunne etter ukas slutt notere oss for en temmelig solid rekke med storfisk til tross for at været ikke gjorde forholdene særlig enkle, og en del av fisket derfor ble noe amputert. Men det ble tross alt spisskater på 14,16, 12 og 7,96 kg, havål på 14,6 og 11,04 kg samt ytterligere 9 mindre eksemplarer av arten, brosme fra land på 7,24 kilo, berggylte på 2145 gram, specimen grønngylt på alle som prøvde, og noen perser og diverse annet smårask på oss alle sammen. Totalt noterte vi oss vel for nærmere 30 arter (mer nøyaktig 29), og nedenfor følger en forsøksvis kronologisk oppsummering av turen.

Dag 1

Første stopp var en hytte i Hjørundfjorden der vi hadde lagt inn en enkelt natt før vi dro videre. Etter noen minutter med oppvarming på diverse gylter etter mye innestengt fiskefeber etter en lang kjøretur, var det rett i gang med havålen. Temmelig raskt begynte det å skje saker og ting – og dagens mann ble helt klart Marius, som dro opp to havål på hhv. 11040 gram og 3460 gram.

Havålfiske

Bra flex i staget når havålen skal bendes opp fra steinrøysa

Havål 11040g Marius 20-9-14 (2)

Klip så det kvitner om knokan!

Havål 11040g Marius 20-9-14 (15)

En noe sjokkskadd fisker med ny (midlertidig) havålpers

Havål Marius 3400g 20-9-14 (9)

Jubelen til den stadig hostende Stein (etter et par ukers sykemelding) sto ikke tilbake for Marius, da han på sin 10. kveld etter havålen endelig kunne notere seg for arten. En veldig fornøyd mann da den etterlengtede targetarten var et faktum første dag av den tredje turen nordvestover. Vi formelig så skuldrene synke på mannen. Her snakker vi fortjent fisk. Fisken veide 4360 gram. Bra start!

Havål Stein 4300g 20-9-14 (1)

Jubelen runget over halve sunnmøre når Steins første ål lå i håven.

Havål Stein 4300g 20-9-14 (12)

Stein feirer sin første havål med Jazz-hands

KJS nøyde seg denne dagen med en flott tangklase (og fikk faktisk like etterpå en enda større en den på bildet), mens Ståle og OHH ikke kunne notere seg for annet enn stangtimer.

Tang-napp KJS 20-9-14 (2)

 

Dag 2

Etter en liten forflytning var vi på plass på ny plass med nye muligheter. Flott hytte og flotte båter. Turen gjorde her en vendig og fikk plutselig tysk tema. Muligens kan det ha en sammenheng med alle de laminerte lappene på tysk om var hengt opp rundt omkring. Vi rakk til og med en økt med båtfiske på dagen uten at det ble så mye spennende ut av det, Marius kunne med nøktern glede notere seg ny pers på lange, uten at det ble sendt ut telegram av den grunn.

Når det ikke skjer så mye spennende pleier vi å stemme i en sang eller to. Naturlig nok gikk det i tyske schlagere. “Mein Hahn ist tot” ble øvd inn i kanon, og de glade toner ljomet utover fjorden.

På kvelden fikk vi nappet opp flere gylteperser ble imidlertid i løpet av tiden før havålfisket begynte (og mellom der klarte et par av oss å klemme oss ned i en stol i 15 minutter for å spise litt). Under OHH med ny blåstål-pers på 430 gram.

Blåstål 430g-31cm 21-9-14 (2)

Ny blåstålpers på Ole-Håkon. 430gram.

Havålfisket fortsatte i tråd med dagen før. KJS kunne notere seg for en grei slange på 4820 gram, mens Marius sto for turens minste slange (mark?) som vi ikke veide. Nesten utrolig at de faktisk finnes i så små utgaver, men havål er uansett (nesten?) havål.

Havål KJS 4820g 21-9-14 (3)

The evil eye

Havål KJS 4820g 21-9-14 (5)

4820 gram med ren muskel

Havål Marius 1000g 21-9-14 (2)

Ingen har hverken før eller siden sett en så liten havål.

 

Dag 3

Heller ikke denne dagen ble det stort spennende ut av båtfisket. En brungylt, noen lusuer, og de obligatoriske brosmene, sypikene og sykkelpumpene. På nabohyttene var det tyskere og hviterussere, som alltid var nysgjerrige når vi kom i land med stampen. Do as the locals er det noe som heter, og vi hadde lært av dem som hadde vært der lengre enn oss at det var veldig viktig å hoie og puste og pese fyktelig mye når man lastet stampen på land. Også når den bare inneholdt noen usle blåstål og lusuer. Tror neppe vi klarte å imponere de andre hyttebeboerne, vi ble totalt utfisket hvis det var kilo det var snakk om.Vi veide det opp med en ny runde “Mein Hahn ist tot” på brygga (trestemt denne gangen).

 

Stein, Marius og Ståle 22-9-14

Team Rett-i-koppen

Etter båtfiske blir det et lite blåstål-battle mellom Ståle og Stein. Ståle starter med blåstål på 540g, og Stein følger umiddelbart opp med fisk på 560g. Men så er det nok for Ståle som dreper konkurransen med en flott fisk på 640g.

2014_0924SFL-Laken_Havål0042

En fargebombe på 640g

På kvelden rigget vi oss til noen hundre meter lenger bort enn dagen før, for en ny økt havålfiske.

22-9-14 (5)

The waiting game

Av alle merkelige ting klarte OHH å unngå gylter på et av nedslippene med reke fra brygga og endte i stedet opp med ny dvergulke-pers på 72 gram. Ellers ble det litt duppfiske etter makrell og taggis mens vi ventet på skumringen.

Dvergulke 72g (7)

Ny dvergulkepers på Ole-Håkon. 72gram. Kul farge

Det ble også havål igjen. Først en veldig øltørst en på Stein på beskjedne 1500 gram. Den fikk ikke smake, da den nok ikke var myndig.

Havål 1500g Stein 22-9-14 (1)

Hvis jeg var deg, så ville jeg spandert en øl på meg.

Utpå natta, når de fleste hadde rettet oppmerksomheten mot noen bergkutlinger inne på grunna fikk Marius skikkelig motstand! Fisken fikk først tak nede i ura, og vi trodde først at kampen var tapt. Marius satte fullt press på fisken, og klarte utrolig nok å lirke den opp av ura. Deretter fulgte en nervepirrende kamp inn mot land hvor KJS stod klar med håven. Det ble en heftig kamp før en meget solid ål på 14600 gram fikk se innsiden av håven. Mye jubel og stor stas!

Havål 14600g Marius 22-9-14 (1)

Vengeancen fikk igjen kjørt seg, men opp av ura kom den

Havål 14600g Marius 22-9-14 (3)

Holder topshotknuten?

Havål 14600g Marius 22-9-14 (33)

Hvis havål hadde laget skumle hveselyder hadde mannen på bildet vetet buksene sine. Ny pers 14600gram og 165cm. Fire havål på fire dager, konsentrert havålhaill

Havål 14600g Marius 22-9-14 (39)

Tjukk som låret på ei øst-tysk discoskaster

Dag 4

Været var lurvete denne dagen, så båtfisket ble litt redusert. Vi var også litt uinspirerte, så etter å ha surret litt rundt i fjorden uten å finne noe spennende ble det en økt med bryggefiske for å få opp piffen litt. Det ble flere nye perser på de fleste – både på blåstål, grønngylt og gressgylt.

Siden det ikke skjedde så mye spennende på fjorden, velger vi å dele et tips som artsfiskenorge nok kan ha glede av: I følge tilreisende fiskere kan man oppleve at havål hopper opp i luften og tar måker, så da vet dere det. Frilinemeite med måke kan gi specimen havål.

Bergkutling ca 1g KJS 23-9-14 (4)

Bergkuling

Bergnebb ca 50g Ståle 23-9-14 (10)

Bergnebb

Gressgylt ca 70g KJS 23-9-14 (19)

Gressgylt

Omsider måtte havålnedturen komme. Denne kvelden ble det faktisk niks og nada – ikke en gang et napp. Bortsett fra en finfin hummer på OHH da. Han begynte nå å miste litt trua etter sin 11. kveld på rad uten havål, fablet etter hvert mye om at han fortsatt hadde klubbrekorden og hevdet hardnakket at det var mikromeite som var skikkelig metal!

Hummer 23-9-14 (8)

Hummer på surf. Dessverre litt for tidlig enda, så den fikk svømme videre.

Dag 5

På morgenen takket både Stein og Marius for seg. Ironisk nok for deres del (red.anm: vi var på nippet til snu oppe på Otta når bildene tikket inn); dette var nemlig dagen da det dendelig klaffet skikkelig på båtfisket. Det så imidlertid ikke slik ut til å begynne med da vi fylte fiskebakka med makrell, små knurr og mikrobrosmer. Det regnet også temmelig tett, selv om vinden for en gangs skyld var lite plagsom…

Mikro brosme 24-9-14 (2)

Det var KJ og Ståle som delte rom på turen, no comments needed.

Men med havørna kom fiskelykken!

Havørn 24-9-14 (5)

Havørna kom med fiskelykken

Havørn 24-9-14 (3)

Dvs. først ble lykke raskt til en viss porsjon skuffelse. Vi driftet utover mot dypet da det temmelig snart ble klart at KJS hadde kroket ei stor skate og han pumpet den møysommelig oppover. Imidlertid fisket han fortsatt med et 2-kroks glidetakkel som egentlig var tiltenkt lysing, og vel oppe i båten viste det seg dessverre at den ene kroken (som helt sikkert hadde sittet i kjeften – agnet var skikkelig istykkertygget) hadde løsnet, mens den andre kroken hadde tatt tak på siden av hodet. 12 kilo spisskate er drøyt, men det er jammen kjipt når krokingen ikke er 100% korrekt. De litt blandede følelsene en sitter med etter en slik opplevelse vises vel temmelig klart på bildene – en kan ikke la være å bli glad over bare det å få se en slik fisk på nært hold, men jammen skulle en ønske at krokingen var perfekt!

Spisskate 12000g KJS 24-9-14 (11)

12 kilo spisskate – tokroksslep er noe jævla dritt (blanda følelser her gitt)

Spisskate 12000g KJS delvis feilkroket 24-9-14 (10)

Sinnsykt kule fisker

Det tok ikke imidlertid ikke lange stunden før også Ståle kunne rapportere om ei skikkelig stor bordplate på kroken. Nå var vi ikke det minste i tvil om hva det var, og det var tungt, tungt, tungt… Sjeldent har vel den veltrente mannen vært mer sliten enn da en nydelig 14,16 kilo spisskate kunne løftes over båtripa. Og sjeldent har vel mannen vært mer glad!

Spisskate 14160g Ståle 24-9-14 (11)

Sunnmøres gladeste mann denne dagen var Ståle. Drøøøy spisskate på 14160gram.

Etter en liten pause på land fortsatte vi med mer skatedrifting, og det resulterte heldigvis i at KJS til slutt fikk ro i sjelen. Dagens læresetning blir å alltid fiske med enkroksslep (også når en egentlig IKKE har trua på skatene) og jammen klarte han å lure opp også ei 100% riktig kroket skate til slutt. Pene 7960 gram og et flott punktum på en skikkelig bra (men regnfull) dag på havet!

Spisskate 7960g KJS 24-9-14 (3)

Happy KJS med spisskate på knappe 8kg. Rett kroket denne gangen.

På kvelden skulle det i følge yr.no ikke regne. Akkurat ja! Det øste ned hele kvelden uten opphold. Vi hadde planlagt å teste en ny havålplass, men mista trua ganske snart, og vi gikk snart over til mikromeite fra kaia der vi sto – og det gikk mye bedre enn med havålstengene. På havålfronten skjedde det fint lite, mens KJS dro opp en paddetorsk og vi fant dessuten en liten koloni med rødflekket kutling, langt inni Hjørundfjorden. OHH kunne dermed notere seg for ny pers på rødflekka med 15,2 gram. Kule fisker!

Paddetorsk 70g KJS 25-9-14 (4)

Paddetorsk 70gram

Rødflekket kutling ca 15g 25-9-14 (3)

Rødflekket kutling

Dag 6

Været var fortsatt lurvete, så vi ble på land. Vi hadde uansett ikke hatt tid til mye fjordfiske, da vi skulle bytte både bosted og fjord utpå ettermiddagen. OHH gutsa opp 50 gylter og klarte til slutt målet; ny pers og specimen grønngylte på 193 gram. Det var bare en av flere solide grønngylt som kom opp på turen: Både Ståle og KJS noterte grønngylt på over 200g, samt perser på gressgylt.

Grønngylt 193g-23cm 25-9-14 (6)

Specimen grønngylt. 193gram.

Så bar det videre. På vei over fjellet traff vi på en lokal småørretfisker på fjellet. Han var i stadig bevegelse og dermed vanskelig å fotografere, men dette var det klarte å fange av bilder. Han bablet noe usammenhengende om “flest arter på turen” før han føk videre.

KJS fisker ørret 25-9-14 (9)

Krede som de sier på sunnmøre.

KJS fisker ørret 25-9-14 (2)

På kvelden møtte vi Thomas på hytta og rigget oss til for en ny kveld etter havålen. Det skulle vise seg at OHH med dette skulle rykke fra siste til nest siste plass hva angikk turens mest uheldige havålfisker. Thomas kroket faktisk to åler denne kvelden, den første godt over 10 kilo og den andre sannsynligvis i samme størrelse. Den første falt av like før håving, og den andre kjørte seg fast i et bryggetau. Utrolig kjipt!!!

Ståle derimot gjorde sin saker godt: Han kunne notere to havål på 6880 gram (ny pers for Ståle) og 3380 gram. Mannen var skikkelig i flytsonen, mon tro om hans alter ego Dieter Heinrich hadde en finger med i spillet?

Havål 6880g 25-9-14 (1)

Ny havålpers på Ståle. 6880gram

Havål 6880g 25-9-14 (11)

Olme beist

Dag 7

Vi hadde booket båt til havfiske i to dager, men den forble liggende i ro gitt. Nå kom årets første høststorm til Sunnmøre og det pøste regn mens vindkastene suste. Vi fikk til litt mikrofiske i en skjermet havn på dagen, men på kvelden dro vi på med ei ny havåløkt. KJS og Ståle fornektet seg heller ikke denne gangen, med havåler på henholdsvis 5140 og 5120 gram. KJS mistet også en havål på 6-7 kilo på bunnmeite mens det ennå var lyst. Thomas fikk ei gigantisk krabbe, og mistet et par nye sannsynlige havål, mens OHH innså at han nok bare var fotograf på denne turen.

Havål 5120g Ståle 26-9-14 (4)

Ståle med ål på 5120gram

Havål 5140g KJS 26-9-14 (2)

Karl Johan med slange på 5140gram

Thomas med krabbefangst 26-9-14 (2)

Førstereis Thomas med specimen taskekrabbe

Vi hadde besøk av både røyskatt og rev for å korte ventetiden, men etter hvert var været så elendig at vi ble sittende i bilene og se på stengene. Da tripoden til KJS hadde blåst overende 2 ganger, og det begynte å være fare for at det skulle bli veldig dyrt å fortsette fiskinga dro vi til slutt tilbake til hytta og hadde årsmøte i SFK Laken i stedet. Årsmøtet ble med hodelykt faktisk. Lynet slo ned og både strøm og telenett forsvant – mens regent pisket mot ruta. Nordvestlandet på sit beste!

Dag 8

OHH hadde kommet frem til at det var bedre med en dag til utpakking enn ytterligere en kveld med blanking etter havål i øsende regn. Dermed var det bare tre igjen for denne siste dagens fiske. Det ble satset på en økt med bryggefiske i øsregnet, men targetartene paddetorsk og brungylt var i det vanskelige hjørnet. I stedet ble det en hummer igjen, og KJS tok ny klubbrekord og specimen berggylt på 2145 gram på UL-utstyr.

Berggylte_2145_KJS_1

Kraftplugg (til venstre)

Berggylte_2145_KJS_3

Meget anstendig berggylte på 2145gram.

Havavåløkta ble jagt til et sted som har levert før, og Thomas hadde et par-tre napp av riktig sort. Ingen av disse ble med opp dog, men Thomas satte i stedet en solid pers på brosme med å lande en fisk på 7240 gram.

10633982_10154664440155319_9105274240167277767_o

Thomas noterer seg nye art i form av brosme. 7240gram er ikke til å kimse av på kystmeite.

Så var det slutt for denne gang – og alle var fornøyd med turen, selv om nok noen var mer fornøyde med resultatene enn andre… Den totale artslista får oppsummere turen (i sånn ca. kronologisk rekkefølge):

 • Berggylte (største 2145g – specimen og klubbrekord, flere perser)
 • Blåstål/Rødnebb (flere perser)
 • Lusuer (pers på Stein)
 • Hågjel
 • Lange (pers på Marius)
 • Makrell
 • Havål (største 14600g på Marius, til sammen 11 stk)
 • Sypike
 • Brosme
 • Hvitting
 • Brungylt
 • Glassvar
 • Knurr
 • Taggmakrell (største 780g)
 • Bergkutling
 • Bergnebb
 • Grønngult
 • (flere perser)

 • Gressgylt
 • (flere perser)

 • Sei
 • Lyr
 • Spisskate (største 14160g på Ståle, 3 stk til sammen)
 • Svartkutling
 • Rødflekka kutling
 • Paddetorsk
 • Ørret (ja – dette er drøyt…)
 • Dvergulke
 • Tangkutling
 • Sandkutling
 • Torsk

Og noen bonusfangster:

 • Blekksprut (2 stk)
 • Hummer (2 stk)
 • Taskekrabbe (1 stk – den største jeg noensinne har sett

Planleggingen av neste tur kom ellers godt i gang i bilen på vei hjemover, samt at flere andre skumle planer ble luftet. More to come soon!

Posted in Saltvann Tagged with: , , , ,

Arkiv

 • 2018 (8)
 • 2017 (11)
 • 2016 (17)
 • 2015 (12)
 • 2014 (11)
 • 2013 (3)
 • 2010 (1)
 • 2009 (9)
 • 2008 (20)
 • 2007 (14)
 • 2006 (24)
 • 2005 (49)
 • 2004 (11)