Litt mer Spania-fiske, og en hjemlig pers (OHH 12.5-3.6.16)

Etter Spaniaturen til Ebro i starten av mai, gjorde jeg eneste fornuftige: jeg dro til Spania igjen. Eller vel, det fornuftige lå vel i å reise en uke med familien etter at man først hadde vært ei uke på tur med gutta. Noen få timer med fiske ble det likevel tid til på Mallorca. Vel hjemme igjen var det på tide å starte meitesesongen i ferskvann. Etter en litt haltende start, la jeg en plan for sommeren, og vips så gikk alt så meget bedre.

Ornamented wrasse (Thalassoma pavo) på 26 gram.

Ornamented wrasse (Thalassoma pavo) på 26 gram.

16.-18.5. Litt feriefiske på Mallorca

Jeg tok med reisestanga mi og litt meitesaker i ryggsekken på familieferie. Lidl hadde reker, og dermed var jeg klar for noen nye artige arter. Den første dagen var det 2,5 meters bølger – det var jo litt annerledes bunnmeite kan man si. Det var imidlertid mye smånapping uti bølgene, og jeg fikk opp 4 havbrasmer.
På dag to prøvde jeg en annen plass: det funka dårlig, det ble kun med ett napp på en times bunnmeite.
Den tredje dagen lå havet temmelig flatt, så nå hadde jeg trua på at det lot seg gjøre å lure noen artige småfisker inne ved land. Men det var lite fisk å se. På en time ble det bare en liten gylte. Den var til gjengjeld veldig fargerik og flott:)

Da var den internasjonale artslista mi oppe i 136.

Skikkelig feriefiske.

Skikkelig feriefiske.

 

Fin farge på vannet, og spennende skråning, men lite fisk.

Fin farge på vannet, og spennende skråning, men lite fisk.

 

White Sea Bream (Diplodus sargus) på 390 gram.

White Sea Bream (Diplodus sargus) på 390 gram.

 

Nærbilde av en av de minste havbrasmene.

Nærbilde av en av de minste havbrasmene.

 

Ornamented wrasse (Thalassoma pavo) på 26 gram.

Ornamented wrasse (Thalassoma pavo) på 26 gram.

 

Nærbilde av gylta.

Nærbilde av gylta.

 

21.5. Fuktig action i Mysenelva

Etter å ha tilbrakt mesteparten av mai i sørlige strøk, var det i grunn godt å sette seg ned under parasollen i regnvær og 12 grader ved Mysenelva for noen timer med meite etter mort. Jeg prøvde et par timer hver på to plasser, og fikk 25-30 mort, dog uten de helt store. Den største veide 380 gram. Det artigste var nok likevel en grevling som kom bak meg på jordet. Den tok det temmelig rolig, da den ikke så meg der jeg satt under parasollen.

Det er i grunn ganske koselig under en parasoll når regnet drypper ned.

Det er i grunn ganske koselig under en parasoll når regnet drypper ned.

 

23.5. Morten har takket for seg

Rune og jeg var på samme plass igjen bare to dager senere, men nå var fisket mye, mye dårligere. Morten hadde forsvunnet. Jeg tipper årsaken var den samme vi hadde opplevd i Spania tidligere i mai: fisken hadde stukket av for å gyte. Et annet dyr som derimot hadde dukket opp, og det var langt fra like gledelig, var både mygg og knott. Å, så deilig det er på våren før de irriterende krypene dukker frem!

 

27.5. Bomtur etter stammen

Glomma hadde brått gått over i flommodus, dermed var det logisk å teste etter stammen i Lekumevja. Det var lenge siden Leif og jeg hadde vært ute sammen, så vi hadde mye å snakke om på turen. Bra var det, da fisken ikke var hjemme. Vi hadde bare ett napp. Vi fikk dermed også god tid til å diskutere hvorfor stammen ikke var der.

Følgende teori ble vi enige om: Flomvannet i Glomma er kaldt, så fisken trekker mot varmere vann dersom det finnes. I tillegg går den opp på de oversvømte breddene for å finne mat som har blitt tilgjengelig der. Mysenelva, som renner ut innerst i Lekumevja, hadde veldig lav vannføring. Dermed rant det ikke varmt vann ut i Glomma som lokket fisken inn i evja. I tillegg hadde flommen kommet fort, så fisken hadde uansett ikke hatt lang tid til å svømme inn. Ergo var det lite fisk til stede. Sånn, det er fint å finne gode forklaringsmodeller for fisketurer som ikke gir resultat!

 

31.5. Fire år siden sist ørret-tur = på tide igjen!

Etter en litt haltende start på meitesesongen, kom jeg til at jeg måtte sette meg ned en kveld og tenke gjennom hvordan jeg ville bruke fisketiden denne sommeren. Det blir som regel mye bedre resultater dersom man har en plan med det man gjør. Tilfeldige turer etter innfallsmetoden kan absolutt gi resultater, men jevnt høyt nivå, som jo gjør det hele mye mer morsomt, krever en god plan. Så ble gjort og iverksatt.

Nå skulle det bli skikkelig varmt. Jeg satte av en morgen/formiddag til mitt favoritt-ørret-vann på hjemmebane. Jaggu hadde det ikke blitt fire år siden sist jeg fisket etter ørret!

Vannet leverte som vanlig, etter knappe fire timer hadde jeg fått 12 av rette sorten, deriblant en fin, men slank fisk, på 930 gram og 48 cm. Artig sport på match-stanga. Ikke minst var dagens middag i boks, pluss tre vakuumpakkede middager til. I tillegg ble det både mort opptil 400 gram, sørv og en ål på drøye halvkiloen. Da jeg dro var det 24 grader og helt OK å krype inn på mitt langt kjøligere kontor.

Fin start på dagen, fin slutt på maifisket.

Fin start på dagen, fin slutt på maifisket.

 

JUNI

1.-2.6. Meite med 7. trinn i Isesjø

Syvende trinn på skolen hadde sommeravslutning på Isesjøbråten rett ved Isesjøen. Jeg stilte opp med telt som en av tre foreldre som skulle overnatte. Jeg tok med ei matchstang, ei quiverstang og en karpestang til gjørs. Tanken var at unga kunne prøve hvis de ville, og så kunne jeg prøve etter gjørs og sørv fra land når de sov eller om det måtte passe sånn ellers. Isesjøen er jo kjent for mengder med små gjørs, og et visst potensiale for stor sørv.

Det var mange som ville fiske på kvelden, så jeg hadde min fulle hyre med å assistere. Det ble mort, abbor, og gjedde på mark og god stemning. Jeg fikk prøvd litt med feederen utpå kvelden, men det var lite fart på mais/loff. Når det mørknet ble det liv på gjørsstanga, jeg hadde vel ca 5 napp i løpet av en time, og fikk opp to på 820 og 500 gram.

På morgenen prøvde jeg ca halvannen time målrettet feederfiske, men det ga ikke all verden uttelling da heller. Men tre stekepanner med gjedde, abbor og gjørs ble slukt av ungene:)

 

3.6. Lite action, men store fisker

Jeg har aldri meita sik i nedre Glomma før juli, så hvorfor ikke prøve? Jeg var på plass klokka 1515. Da var det solide 30 grader. Men det lufta godt så det gikk bra. Bettet gjorde meg i alle fall ikke svett. Etter nesten fem timer fiske hadde jeg kun fått tre 100 grams sik, mista et par tilsvarende pluss mista en større fisk, uvisst hva. Dette så ut til å bli melodien for hele turen.

Men så ble det brått litt motstand klokka 2000, og opp kom en 440 grams skrubbe. Deretter nappet det på stang to bare 5 minutter senere, og det var langt tyngre. Da jeg omsider så fisken var jeg sikker på at jeg hadde fått ei kilo+-skrubbe, og du verden som den dro på quiverstanga! Omsider i håven viste den seg dessverre å være temmelig tynn så det ble med 840 gram/47 cm. Dog ble jeg superhappy, både fordi store skrubber er notorisk dust å få på kikkfiske, og pga. de 5 foregående timene uten stort å melde.

Ny skrubbepers!

Ny skrubbepers!

 

Så satt det igjen en tung fisk 2030, den kom greit inn mot land, men så gikk den helt bananas og dro på noen heftige utras. Det ble riktig spennende før en flott sik på 1190 gram og 46,5 cm lå i håven. Og brått hadde resultatet endret seg fra rimelig labert til riktig vellykket.

Godsik.

Godsik.

Deretter ble det ganske stille, så jeg pakket sammen og dro hjem en time senere.

 

Posted in Blandevann Tagged with: , , , , ,

Arkiv

 • 2018 (8)
 • 2017 (11)
 • 2016 (17)
 • 2015 (12)
 • 2014 (11)
 • 2013 (3)
 • 2010 (1)
 • 2009 (9)
 • 2008 (20)
 • 2007 (14)
 • 2006 (24)
 • 2005 (49)
 • 2004 (11)