Ole-Håkon’s årsoppsummering 2017 – del 1: den kalde tida

Det er to måneder igjen av året, men det har vært et begivenhetsrikt fiskeår. Verken jeg eller noen andre i SFK Laken har skrevet noen innlegg på bloggen vår i det hele tatt siden januar. Men det betyr ikke at vi ikke har fisket. Vi har bare ikke brukt tid på å skrive om det. Derfor tar jeg heller en real årsoppsummering i flere deler. Her kommer den første delen, med lake, Ålekvabbe, øyepål og dybdekartlegging på isen.

Oslofjorden Drøbaksundet Øyepål 224g-29.5cm 19-2-17 (4)

Bra bunnmeite etter lake

Etter ganske mange år med lakefiske har jeg etter hvert fått en viss (merk, kun en viss…) peiling på hvor og når oddsene er best for å få en fin en på over to kilo. Lakene oppholder seg på forskjellige steder gjennom året, så det gjelder å lære seg hvilken plass som virker når.

Jeg liker best å meite lake fra land, selv om jeg heller ikke sier nei takk til å fiske den fra isen. Det er noe eget ved lakefiske – mørke, kulde, stillhet, vekselvis venting og mye napping, og ikke sjelden ett og annet bål.

Denne vinteren var godt egnet for bunnmeite, så det ble en del turer i løpet av januar og til en viss grad februar. Bra gikk det også, med 7 fisk over to kilo. En av turene utmerket seg spesielt, med fisk på 3540, 2660 og 2080 gram. I tillegg mista jeg en to kilos fisk på håvkanten på starten av turen.

3540: Lakebilder med fjernutløser er vanskelig…

3540: Lakebilder med fjernutløser er vanskelig…

Årets nest største veide 2890 gram (Foto: Rune Askautrud).

Årets nest største veide 2890 gram (Foto: Rune Askautrud).

Den tredje største laken denne vinteren på 2660 gram.

Den tredje største laken denne vinteren på 2660 gram.

Mange ble det til tider også, men det varierte mye. Det ble alt fra 3 til 24 laker (to mann) på en tur. Med så mange laker på land, der de fleste er under kiloen, er jeg glad for at jeg kjenner en del som vet å sette pris på lakekjøttets kvaliteter. Da kan jeg trygt bære med meg all fisk under kiloen hjem i sekken, mens de større får svømme videre.

 

…men ålekvabbefisket gikk dårlig

Et annet fiske jeg liker å bedrive vinterstid er kaifiske etter ålekvabbe. Kvabba er verken stor, fighter særlig bra eller er aktuell som mat, men det er alltid spennende å fiske etter store eksemplarer av en art, uavhengig av størrelse. Koblet med finfiske med quivertip i nattemørket i godstolen på en årstid uten annet meite enn lakefiske har det stor appell hos meg. Men jeg blir raskere utålmodig om det er labert fiske etter småarter enn etter større arter. Denne vinteren leverte kvabbefisket veldig dårlig.

Ålekvabbe 103g 22-4-17 (5)

I løpet av fire turer ble det nærmere 10 kvabber, men når den største kun veide 148 gram var det å anse som stusslige saker. Jeg vil helst over 200 gram. Det er ikke usannsynlig at jeg var borti ei slik kvabbe den ene kvelden, men den falt av med en gang (riktig napp og alt det der). Det biter litt da, både småtorsk, krabber, ulker og flyndrer.

 

En skikkelig bra liten fisk

Den 18. februar lå isfiskeutstyret ferdig stabla i kjelleren. Planen var å måle dyp i to Fjella-vann da isen endelig hadde lagt seg. Klokka 2245 oppdaget jeg at jeg hadde fått epost der Onsøy JFF varslet om en ledig plass på tur ut på Mølla i Oslofjorden på søndagen. Det regna hele lørdagskvelden, alt var kliss vått og grusveiene ble fullstendig isdekket. I tillegg viste værmeldinga 5 grader, sol og 1-3 m/s på fjorden søndag.

Fjordfiske virket mye mer fornuftig enn isfiske under de rådende forholdene. Så klokka 0900 søndag morgen sto jeg på dekk i stedet for på is. Etter to timers fiske så det dårlig ut, en liten torsk var resultatet. Jeg vet imidlertid at det svinger der ute. To av de tre neste timene ble ganske bra for meg med småkroker – det var ingen grunn til å prøve noe større – alle andre på båten fisket med 3/0 og fikk veldig lite, kun noen sei, et par mindre torsk og ei halvannen kilos hyse.

Jeg endte på 17 fisker. Og endelig en stor øyepål. Skikkelig stor faktisk! 29,5 cm og 224 gram er en meget solid fisk til arten å være. Dermed kunne jeg notere meg for årets første pers og en pers jeg har lagt ned litt innsats etter over de siste årene. Digg!

Årets første pers er alltid deilig. I alle fall når den er såpass (relativt sett) stor som denne!

Årets første pers er alltid deilig. I alle fall når den er såpass (relativt sett) stor som denne!

Isfiske med en hensikt utover fiske

Det skulle bli slutten av februar før jeg anså isfiskemulighetene som gode nok til at jeg la i vei. Vinterens fokus var imidlertid ikke storfisk, derimot å lage dybdekart. Hensikten med det? Å legge et grunnlag for kalking av flere vann i Degernesfjella, kartlegge arter og legge ut kart til fri bruk for alle sportsfiskere.

Når isen igjen begynte å bli utrygg rundt midten av mars, hadde jeg rukket å besøke 18 vann. Dybdekart for Nordre og Søndre Væhletjern, Morttjern ved Kløsa, Langtjern på Lundefjellet, Saltjern, Setertjern, Søndre og og Nordre Trytjern, Knuvla, Nedre Buvann, Morttjern ved Steinsvannet, Søndre Hestehagatjern, Nordre og Søndre Ormetjern, og Nordre og Søndre Gørtjern ligger nå ute på www.inatur.no under Midtre Degernes Grunneierlag sine sider.

Fangsten varierte friskt. En av dagene traff jeg skikkelig blink under oppmålingen. Jeg fikk 232 stykker på fire timer, deriblant 60 i ett hull! Posen med fisk veide 9,85 kilo.

Væhletjern, Søndre Fangsten i siste hull 26-2-17 (1)

Fangsten i det siste hullet, det eneste jeg pusha på litt i.

Fangsten i det siste hullet, det eneste jeg pusha på litt i.

 

Jeg var ikke ute for å sette rekorder, men for å teste fisket og lage kart. Uansett har jeg aldri fått verken flere på en isfisketur eller i ett isfiskehull. På andre vann ble det ingen ting. På noen vann fisket jeg også med agnfisk mens jeg målte opp, men nappvarslerne forble stille. Men kart ble det, og jeg logget vel nærmere 40 kilometer med vandring i Fjella på GPSen. De mest aktive dagene var jeg god og mør utpå kvelden etter dagens tråkking gjennom skogene i flytedress, med ryggsekk og isbor. Så krysser jeg fingra for tilsvarende forhold neste vinter!

Langetjern Lundefjellet 11-3-17 (2)

Langetjern Lundefjellet 11-3-17 (5)

Trytjern, midtre 11-3-17 (2)

Væhletjern, Søndre 26-2-17 (1)

Væhletjern, Søndre 26-2-17 (5)

Posted in Blandevann

Arkiv

 • 2018 (8)
 • 2017 (11)
 • 2016 (17)
 • 2015 (12)
 • 2014 (11)
 • 2013 (3)
 • 2010 (1)
 • 2009 (9)
 • 2008 (20)
 • 2007 (14)
 • 2006 (24)
 • 2005 (49)
 • 2004 (11)