Ole-Håkon’s årsoppsummering 2017 – del 2: Saltvannsfiske på våren

Det ble en salt vår i de små fiskenes tegn. I år hadde jeg mål om to nye arter, og det gikk veldig greit. John-Olav Florø-Larsen serverte meg både overnatting og targetfisk på rekke og rad. På hjemmefronten var det vindufiske og kaifiske etter femtrådet tangbrosme som sto på saltvannsmenyen.

15-Oslofjorden vindufiske 4-10-15 (7)

 

Hårvarkryss på artslista for pokker!

Akkurat det var navnet på Facebook-gruppa jeg opprettet før jul 2016. Jeg lette rundt etter hårvar i sørvest for et par år siden, men det ble ikke fangst. Det var ikke guidingen det sto på, men en god blanding av å kløne bort et par sjanser og litt uflaks.

Den 7. april ble det tur. Det ble til slutt kun jeg som dro bortover til Rogaland, men det hadde sine fordeler i og med at jeg fikk god kontakt med de innfødte? John-Olav Florø-Larsen (JOFL) tilbød husvære og guiding etter forespørsel; helt fantastisk!

Etter 7-8 timer i bilen og vel fremme var jeg så klar for artsfiske som jeg kan være. Vi varmet opp med tangkvabbe og deretter paddetorsk, men snart var det på tide å gå etter targetarten.

JOFL pekte ut veien, og var vi fremme på godplassen Sebastian Rinaldo Pedersen var allerede i gang med å kravle rundt i en steinmolo. Det er der hårvaren liker seg. Den ligger under eller sitter fast på siden av steiner. Man leter frem fisken, og så forsøker man å lure den til å hogge på en død kutling eller strandreke.

Alle tre lette etter hårvar, og jeg fikk fiske på alt de fant når jeg ikke var opptatt med å fiske på noen selv. Det er skikkelig luksus. Men det gikk ikke akkurat strålende. Jeg forsto åpenbart ikke riktig hårvar. Da jeg hadde fisket på syv hårvar uten hogg, begynte jeg å kjenne litt på frustrasjon. Den åttende hårvaren satt på siden av en stein halvannen meter nede i vannet. Da den smalt kjeften sammen over tangkutlingen var klokka passert midnatt med god margin. Med fisken i hånda var gleden stor, men lettelsen enda større. Hårvarkryss på artslista, ja for pokker! Art nummer 115 og stor takk til JOFL og SEB!

Endelig hårvar på artslista: 130 gram (Foto: Sebastian Rinaldo Pedersen).

Endelig hårvar på artslista: 130 gram (Foto: Sebastian Rinaldo Pedersen).

2-Hårvar 130g-17.5cm 8-4-17 (3)

3-Hårvar 130g-17.5cm 8-4-17 (4)

Dermed fisket omsider de andre også opp noen varer. De var helt klart litt mer drevne enn undertegnede. JOFL fikk på 211g, Sebastian på ca. 150g. Vi fant faktisk hele 20 individer, så det var en imponerende plass!

Siden de lokale gutta hadde funnet en plass for nordlig tangbrosme (NTB) bare et par uker tidligere, var neste mål på lista opplagt siden jeg manglet arten. Vel fremme utpå natta var det imidlertid litt lurvete bølgeforhold, så det ble bare en gjeng takkel som røyk.

Tre perser og enda en ny art

Neste morgen opprant og det var tid for et helt annerledes fiske enn dagen før. Vi tok turen ut på sjøen med båten til JOFL, og fiska dypt etter skolest, brosme og lange.

4-Boknafjorden 8-4-17 (14)

Men strøm og vind var ikke greie sammen. Vi fikk ikke fiska helt der JOFL ville, og da ble det for det meste hå. Jeg var imidlertid ganske fornøyd allikevel siden det ble personlig rekord på brosme på 6850 gram.

Jeg har litt å gå på hva gjelder brosmepers, men alle pers-forbedringer tas i mot med glede (Foto: JOFL).

Jeg har litt å gå på hva gjelder brosmepers, men alle pers-forbedringer tas i mot med glede (Foto: JOFL).

På kvelden var det bare å fortsette etter NTB. Denne kvelden var forholdene perfekte med så godt som vindstille og liten bevegelse i vannet. Jeg plasserte 4 kroker agnet med rekebiter i hull mellom steiner og tang. Det er der tangbrosmene liker seg. Nå røyk det ikke så mange takler annet enn de som krabbene dro fast.

Etter drøyt halvannen time kom det opp en liten tangbrosme. Jeg beinfløy opp fra steinura og opp på trygg grunn med fisken i neven, livredd for at den skulle falle av og ned mellom steinene. Så var det på med lyset på hodelykta, for å telle skjeggtråder på tangbrosma. Jammen hadde den ikke en rekke småtråder på leppa! Nordlig tangbrosme og art nummer 116. Turen var en definitiv suksess!

Nordlig tangbrosme 29,5 gram og suksess!

Nordlig tangbrosme 29,5 gram og suksess!

7-Nordlig tangbrosme 29.5g-15.5cm 9-4-17 (4)

Da vi pakka fikk JOFL en 5-trådet tangbrosme, så da var han også meget godt fornøyd. Veldig greit at det ikke var motsatt?

Dermed var to nye arter i boks, og jeg kunne bytte over til jakt på perser….med et døgn igjen å fiske på. Akkurat hva jeg hadde håpet på. Først sjekka vi om Red October var hjemme – en rognkjeks som sto under en bestemt seilbåt og hadde blitt tatt et par ganger de siste to ukene. Joda, den var der. Og den lot seg lure igjen: personlig rekord på rognkjeks 1360 gram.

Ny pers (Foto: JOFL).

Ny pers (Foto: JOFL).

Neste mål var pers på kystringbuk. Vi fant mange, men de var ikke så lette å lure. JOFL fiska på flere over gjeldende norgesrekord, men ingen ville ta agnet. Jeg fikk til slutt ny pers på 3,5 gram, og da var jeg fornøyd med det også. Dermed var klokka blitt mye, så vi avsluttet fiskedagen.

Og der var kystringbukpersen i boks.

Og der var kystringbukpersen i boks.

10-Grasholmen Kystringbuk 3.5g-6.5cm 9-4-17 (3)

Jeg fanget noen små rognkjekser med håv, de er fine gitt.

Jeg fanget noen små rognkjekser med håv, de er fine gitt.

12-Grasholmen rognkjeks håvfanget 9-4-17 (2)

En pers til før drittværet

Siden jeg kun hadde sovet et par timer natta før hentet jeg meg inn igjen. Vi var derfor ikke i gang før klokka 1315. Dagen gikk med til flytebryggefiske med quivertip og sol, og det kan jeg lett like. Målet var primært fløyfisk, sekundært lomre. Agnene reker og blåskjell. Etter en knapp time hadde jeg ny pers på fløyfisk 116g – en meget stor hunnfisk.

Turens fjerde og siste pers, i tillegg til de nye artene (Foto: JOFL).

Turens fjerde og siste pers, i tillegg til de nye artene (Foto: JOFL).

Hannene var dessverre ikke på plass ennå, så det ble ingen større enn det. Det ble derimot en rekke lomrer. Det ble nesten, men bare nesten, pers på meg med en fisk på 790 gram (pers 810g). JOFL fikk ei lomre på solide 1140 gram, veldig bra!

14-Lomre 540g-34cm 9-4-17 (14)

Utover kvelden var vinden blitt for sterk for de planene vi hadde videre. Vi kikka på plasser for vindufiske etc., men det gikk ikke. Vi endte opp med en forblåst og meget våt økt etter paddetorsk, der JOFL ble den eneste med fangst. Dermed bar det hjemover igjen neste morgen. Takk til JOFL for godt selskap, hyggelige samtaler, vertskap og perfekt guiding!

Kaldt vårfiske med vindu

Det ble fire turer med vindu i løpet av våren. Det er alltid spennende å vade rundt i havet og se hva som dukker opp på strendene, selv om sjøvannet på våren ikke akkurat er varmt. Etter halvannen time kommer krampa i tærne, og pauser på land er en obligatorisk del av fisket. April var ekstra kjip og kald i 2017, og den første kvelden var vi åpenbart for tidlig ute. Det var veldig lite spennende å se.

15-Oslofjorden vindufiske 4-10-15 (7)

Da gikk det langt bedre på årets andre tur. Jeg fikk alt jeg slapp agnet ned foran, mens Marius dessverre hadde tilsvarende anti-flyt. Vannet var grisekaldt, men forholdene nær perfekte. Vindstille og klart vann.

Etter å ha gått to strekk hadde jeg blant annet landet to tunger, den største på 1150g/44cm. Nå var det blitt -2 grader og vi var temmelig frosne, men jeg var gira på mer. Marius var enda mer frossen, men lot seg overtale. Vannstanden var jo også på full fart mot fjære.

Vi ble møtt av en haug med halvkilos-skrubber, før jeg plutselig så en umiskjennelig fisk rett foran beina mine. En panserulke! Jeg satte på en 14-krok med en rekebit, og senka ned. Ulka var hissig og tok søkket 5 ganger, nok til at jeg ble mer enn nervøs nok, før jeg endelig fikk den til å ta krok og reke. Den satt og gikk i håven. Yess! Art 117!

Pokker så glad jeg ble for den. Faktisk mye gladere enn for både hårvar og NTB (uten at dette betyr at jeg ikke var glad for de, for det var jeg i aller høyeste grad). Jeg har hatt panserulke i bakhodet på mange titalls vadeturer de siste årene, uten at jeg har sett en eneste fisk. Når den så endelig dukker opp så fikk jeg den også. Fisken veide for øvrig temmelig gode 37,3 gram.

Panserulke er en steintøff fisk!

Panserulke er en steintøff fisk!

17-Oslofjorden Panserulke 37.3g-17.5cm 16-4-17 (46)

På vårens tredje tur med vindu hadde jeg med Jørgen Ødmann Andersen for hans første økt med vindu. Jørgen gikk vel 20 meter før han fant ei rar ulke. Panserulke!

Akkurat. Så det var hans FØRSTE fisk funnet med vindu. Hva skal man si? Han holdt på med den ei stund; den var lei å få til å bite, men den tok til slutt. Deretter var han vel i grunn hekta på vindufiske…

Vårens fjerde og siste vindutur bød på grumsete vann. Mye regn gir nettopp det som resultat.

Det var greit med tunge å se, men ingen store. Jeg fikk tre som var av grei matstørrelse. Det er imidlertid nok til at turen for min del anses som vellykket, for tunge er min desiderte favorittfisk til mat.

Jeg ramla til slutt over en flott slettvar, men den ville ikke ha noen ting. Etter en halvtime der jeg serverte alt jeg hadde uten noen respons, fikk den nok og begynte å sige vekk. Og det var det.

Femtrådet tangbrosme – 5TTB

Jeg fant høsten 2015 ei steinur ute på Hvaler der det bor femtrådete tangbrosmer. Siden den gang har det blitt noen turer dit, og nå er jeg i ferd med å etablere en slags egen liten tradisjon med å ta en slik i april-mai hvert år. Tangbrosma er både liten og uaktuell som mat, men den er en spesiell fangst. Og jeg liker å sitte i meitestolen og følge med på noen stangtupper i mørket i jakt på rare fisker.

Det første forsøket etter arten fant sted etter et kveldsmøte med et par jeger- og fiskerforeninger i mars. Været var rart, tett tåke som suste inn fra havet båret på 4-5 m/s vind. Jeg klarte knapt å se stangtuppen på 5-6 meters avstand og alt ble vått. Etter en times tid ble det helt stille, før det dro på med vind fra eksakt motsatt retning og like mye tåke. Da jeg kom til Sarpsborg på vei hjem ble veiene hvite av frost. Ei lita ulke var alt som fant agnene mine.

Jeg prøvde igjen i slutten av april. Etter 4,5 timer hadde jeg landet både ulker, torsk (deriblant en mega-Østfold-torsk på 850g), sandflyndre og ålekvabbe, men ingen tangbrosmer. Sett i ettertid tror jeg at den kalde våren kan ha hatt noe med den saken å gjøre.

For hver tur jeg jakter på en bestemt fisk og ikke lykkes, blir jeg mer bestemt på å få akkurat denne fisken. Dermed var det ikke gått mange dager av mai før jeg prøvde meg enda en gang. Det var faktisk overraskende bra vær, fra 0-3 m/s vind er å regne som perfekte forhold ute i havgapet. Dermed kunne jeg også plassere agnene presist nede i spennende hull mellom steinene. Mens jeg satte ut stengene nappa det en god del, så jeg var ikke ferdig med det før etter halvannen time. Det ble ulker, sandflyndre og ei dvergulke.

Mens jeg satte ut stenger, så en fyr som fikla rundt med noen flammer cirka hundre meter unna. Hva kunne dette dreie seg om? Det fikk jeg klarhet i noen minutter senere, da et kjempesmell knuste stillheten. Ekkoet rundt om på Hvaler varte vel i 20-30 sekunder etterpå!

Jeg regna med at politiet ville dukke opp snart, men det skjedde ikke. I stedet ble det trekkspillmusikk innerst på kaia. Deretter var det lysing av krabber frem til litt over midnatt. Så dette er åpenbart helt normalt på Hvaler på våren. Javel.

Jeg mista 1-2 spennende fisk inne ved bryggekanten den første halvtimen etter at alle stengene omsider var ute. De kunne fort ha vært 5TTB, men jeg fikk aldri sett fisken før de falt av. Litt senere satt det imidlertid noe tilsvarende og opp kom en svær 5TTB på 27 cm! Det kan tilsvare nærmere 200g med god kondis, men det hadde den ikke og klokket derfor inn på 135 gram. Ny pers likevel, specimen og jeg var meget godt fornøyd:)

19- Femtrådet tangbrosme 135g-27cm 6-5-17 (6)

Så hadde jeg på ytterligere en lovende fisk som falt av, og så kom vinden. Litt over midnatt dro det på med 7-8 m/s. Snart var det 30-40 cm skvalpebølger og temmelig håpløst. Jeg pakka derfor sammen og var i grunn godt fornøyd med kvelden. Førti meter fra bilen lå restene av den hjemmelaga bomba som hadde blitt sprengt tidligere på kvelden.

Posted in Saltvann

Arkiv

 • 2018 (8)
 • 2017 (11)
 • 2016 (17)
 • 2015 (12)
 • 2014 (11)
 • 2013 (3)
 • 2010 (1)
 • 2009 (9)
 • 2008 (20)
 • 2007 (14)
 • 2006 (24)
 • 2005 (49)
 • 2004 (11)