Lange slanger, spisse neser og nye sko

Syv mann fra SFK Laken tok turen til de dype fjordene i Møre og Romsdal 23.-30. september 2016. Målet var store skater, havål, skolest og mye annet. På tross av etter hvert viltert vær dro vi ikke skuffet hjem denne gangen heller. Det ble nye arter, perser og en solid klubbrekord på havål.

23-9-16-17-haval-10130g-stale

23.9 Ståle setter standarden

Tiden var inne for årets siste langtur. Vi var fremme på hytta rundt klokka 1800. Kvelden var satt av til havål.

Stein, Ståle, KJ og Ole-Håkon dro til en plass, mens Lars, Leif og Marius fisket en annen plass. Det var imidlertid kun en mann som skulle stå for hele havålfangsten, nemlig Ståle. Og for en fangst!

Først halte han ganske tidlig opp en flott fisk på 10130 gram, for så å hekte kroken i en langt drøyere fisk rett over midnatt. Da ålen var på land og omsider lå i nettet kunne vi fastslå ny klubbrekord på solide 18100 gram. Det er ålen sin det!

Turens første havål er et faktum, og solid var den også!

Turens første havål er et faktum, og solid var den også!

 

Barsk mann med barskere fisk (unnskyld Ståle)

Barsk mann med barskere fisk (unnskyld Ståle)

 

Ståle er euforisk etter å ha landet en havål på 187 cm.

Ståle er euforisk etter å ha landet en havål på 187 cm.

 

18100 gram havål og en svært glad fisker.

18100 gram havål og en svært glad fisker.

 

24.9. Havfisket begynner

Neste dag dro vi videre til plassen der vi skulle tilbringe den neste uka. Etter å ha reist, handlet og pakket ut og rigget opp, var vi endelig på fjorden klokka 1330. Vi fordelte oss på tre båter og alle satte først kursen ut mot skatebanken for å fiske etter spisskate. Det skulle vise seg at skatene var her i år også og KJ pumpet opp turens første spisskate på 8130g.

kj_spiss_24092016-768x1024

KJ åpnet kontoen for spisskate med et fint eksemplar av en hannskate på 8130g

Resten av dagen gikk med til skatedrift, og noen av båtene varierte litt med drift etter andre arter også. Ferskt agn var ikke et problem da det var godt med makrell i fjorden.

På kvelden var det frem med havålstengene igjen. Det var Lars som sto for dagens eneste havål på land noe senere på kvelden. Den var ikke stor med sine 2,6 kilo, men havål er havål.

Turens første havål på Lars: 2600 gram.

Turens første havål på Lars: 2600 gram.

 

25.9. Steins drømmedag (og Ole-Håkon får endelig havål igjen)

Sola strålte da vi gikk ned på kaia om morgenen, og det skulle vise seg å bli den dagen med desidert flottest vær på hele turen. 24 grader ble det på det varmeste utpå ettermiddagen!

Alle gikk for spisskate fra start. Fisket var imidlertid noe tregt, og bortsett fra noen langer og sei (det viste seg å være mye fin sei opptil 5-6 kilo i fjorden) var det stille. Inntil klokka hadde blitt 1230. Da hekta Stein tak i en fisk som virket som rette arten.

Ganske riktig, etter mye pumping, kunne han juble over ny pers på solide 13770 gram. Det er ei drøy skate!

Det er tungt arbeid å sveive opp ei stor skate

Det er tungt arbeid å sveive opp ei stor skate

 

13770 gram er stor spisskate!

13770 gram / 139 cm er stor spisskate!

På kvelden bestemte Stein og Ole-Håkon seg for å prøve etter havålen på en ny plass i nærområdet. Kvelden var mild og stille, og det var deilig å sitte der og slappe av. Vi kom sent i gang, men det skulle vise seg å bety fint lite. Vi mikrofisket fra brygga mens vi ventet på havålnapp.

Mikrofisket ga ikke annet enn sypike. Klokka 2315 sto Stein plutselig med stanga i dyp bue. Snart kom en stor havål opp til overflaten. 9520 gram og dagens andre pers på Stein. Han hadde virkelig dagen!

Stein med pers nummer to for dagen

Stein med pers nummer to for dagen

Snart nærmet klokka seg 0100 og det ble snakk om å pakke sammen. Men så var det sannelig liv på stanga til Ole-Håkon. Fisken satt og det var sannelig rette slaget, god som gull, 5 år etter sist havål! At den ble stående som turens minste havål på kun 1470 gram gjorde ingenting der og da.

5 års tørke er over, size doesn't matter!

5 års tørke er over, size doesn’t matter!

Mens minihavålen ble dokumentert, kom noen pip fra stanga til Stein igjen. Snart var han i gang med å pumpe opp dagens andre havål. 10040 gram og ny pers igjen!

Stein med kveldens andre havålpers

Stein med kveldens andre havålpers

Vi ble sittende til 0200, men det skjedde ikke mer. Uansett var det lurt å utnytte denne fineste kvelden på hele turen.

26.9. Det motsatte av blåmandag

Været var strøkent også mandag morgen, men snart kom skyene sigende på. Ti minutter gyltefiske fra båten fortøyd ved brygga ga strålende uttelling for Ole-Håkon sin del. En grønngylt på 201 gram endte i båten, og dermed ny pers og specimen.

Ole-Håkon med specimen grønngylt på 201 gram.

Ole-Håkon med specimen grønngylt på 201 gram.

Etter en times resultatløst skatefiske tok to av båtene turen over til en annen del av fjorden. Det blåste opp, men ikke verre enn at vi stort sett hadde fine driftforhold. Båten til Marius og Leif lyktes godt der med 3 lysing og en glassvar i skuta, mens Stein og Ole-Håkon bare dro fisk som i beste fall kun var verdt å nevne i sammenheng med mat.

Utover dagen tok vi turen til de dypere delene av fjorden. Vinden og strømmen virket mot hverandre, og resultatet var at alle tre båtene med Laker hadde ypperlige driftforhold på dyp fra 350-450 meters dyp. Snart ble det rapportert om at KJ hadde fått turens første skolest.

Enda en av targetartene i boks - KJ med skolest på xxxxg

Enda en av targetartene i boks – KJ med skolest på 1220g

Ole-Håkon var den neste med fisk på. Ei blålange på 4060 gram og 105 cm kom opp til overflaten et kvarter senere. Ny pers!

Ole-Håkon forbedrer blålangepersen sin fra latterlige 700 til helt greie 4060 gram.

Ole-Håkon forbedrer blålangepersen sin fra latterlige 700 til helt greie 4060 gram.

Og det ble mer. Lars noterte seg for ny art med ei blålange, og til slutt fikk Marius sin første skolest noen gang.

Lars er happy med ny art

Lars er happy med ny art

 

Marius med sitt livs første skolest.

Marius med sitt livs første skolest, 840 gram.

Vi gikk fornøyde i land, og rigget om til mer havålfiske. Denne gangen skulle flere prøve flytebrygga, mens KJ og Marius gikk for en ny plass litt lenger bort. Ole-Håkon var førstemann med havålnapp, og kunne fornøyd feire havål nummer to for turen med en fisk på 3200 gram klokka 2230.

Ole-Håkon har begynt å få havål igjen, litt opp fra den forrige med denne på 3200 gram.

Ole-Håkon har begynt å få havål igjen, litt opp fra den forrige med denne på 3200 gram.

Så var Stein i gang igjen. Etter en tøff kamp kunne han igjen juble for pers på havål med en flott fisk på 14400 gram. Han var virkelig i flytsona. Marius og KJ kom bort for å kikke på fisken, men måtte løpe tilbake til stengene sine igjen da det ble run. KJ kunne ganske snart lande en liten havål som aldri ble veid, men anslått til rundt 3-4 kilo et sted.

Stein med enda en havålpers, denne gang på solide 14400 gram!

Stein med enda en havålpers, denne gang på solide 14400 gram og 157cm!

Deretter ble det imidlertid stille, unntatt ei lange på Lars.

Det er ikke bare havål man får under havålmeite...

Det er ikke bare havål man får under havålmeite…

27.9. Dypvannssuksess, skater, møkkaværet kommer og årsmøte

Lars, KJ, Stein, Ståle og Marius var tidlig oppe. Styggvær var varslet utover ettermiddagen, og de ville utnytte formiddagen maksimalt. Ståle, KJ og Lars fikk en fortreffelig drift på dypet, med tre blålanger og to skolest i løpet av snaue tre timer. Både Lars og Ståle kunne notere sistnevnte som ny art.

Lars med ny art og klubbrekord på skolest, 1650g

Lars med ny art og klubbrekord på skolest, 1650g.

Ny art på Ståle - skolest 1590g

Ny art på Ståle – skolest 1590g

Noe man ikke ser alt for ofte i båten :-)

Noe man ikke ser alt for ofte i båten :-)

Stein og Marius fisket skate, og med suksess. Spisskate nummer to for turen på Stein veide 8000 gram.

Stein med sin spisskate nummer to for turen.

Stein med sin spisskate nummer to for turen.

Leif og Ole-Håkon starta med litt agnfiske før vi også gikk for skate. Først driftfiske, og deretter fiske fra bøya vi hadde lagt midt utpå det beste skateområdet. Den første timen vi lå der var forholdene såpass strøkne at vi begge kunne fiske med to stenger. Leif hadde flyten inne og fikk opp både øyepål, kolmule, sei og en torsk på nærmere ti kilo. Ole-Håkon fikk intet. Til slutt begynte det å blåse opp og da fikk vi en helsikes snørevase…

De andre kom tøffende inn fra dypere vann rundt klokka 1400 i det Ole-Håkon endelig et heftig napp på stanga med det største agnet. Fisken var så aggressiv at han var sikker på at det var en stor torsk han kjempet med, og Marius og Stein, som lå inntil båten, antok det samme og skjøv fra for a dra ut for å fiske etter mer skate.

Stor var derfor overraskelsen da en flat fisk viste seg etter hvert, det var jaggu ei skate! 8100 gram og 111 cm veldig sint hannskate.

Ole-Håkon med 8100 gram spisskate som ikke var torsk.

Ole-Håkon med 8100 gram spisskate som ikke var torsk.

Etter dette driftet de andre mer etter skate, mens Leif og Ole-Håkon ga seg utpå for å prøve på dypet igjen. Det var ikke så lurt. Det blåste etter hvert ganske mye, så det første driftet måtte avbrytes. Vi gjorde imidlertid et forsøk til litt mer i le, og fikk til en drøy halvtimes drift før vi så at et skikkelig uvær kom sigende ut fjorden mot oss. Skal man sveive opp 500 meter snøre er det vanskelig å skynde seg. Det tok sin tid, og bølgende økte på mens vi sveivet ettersom uværet feide innover oss. Lettelsen var stor da motoren startet og vi var på vei mot havna, men det ble en tøff tur hjem. Vi var rimelig glade da vi omsider kom i havn.

Nå var møkkaværet på alvor over oss, så kvelden ble brukt til årsmøte i SFK Laken fremfor fiske, og det var nok like greit.

Marius, Leif og Stein.

Marius, Leif og Stein.

KJ, Ståle og Lars

KJ, Ståle og Lars

 

28.9. Landfast

Uværet var slemt denne dagen. To båter klamret seg et par timer til bøya og prøvde å fiske skate, men til slutt blåste de av gårde da dreggen mistet festet. Leif og Ole-Håkon dro aldri egentlig utpå. De fisket halvannen time med båten fortøyd på utsiden av ei brygge, og deretter en time fra selve brygga. Det ble en del gylter etc. Ole-Håkon kunne i det minste notere seg for ny pers på brungylt på 134 gram.

Brungyltpers, 134 gram, ikke stor men pers er pers.

Brungyltpers, 134 gram, ikke stor men pers er pers.

Både regnet og vinden roet seg imidlertid ned utover kvelden, så alle skulle fiske havål. Ståle og KJ tok turen til en utestet plass i Storfjorden, mens vi andre rigga oss til på suksessplassen fra de tidligere dagene.

Den første timen hadde KJ og Ståle bra action, med flere napp og en havål på land med bekt rett under 8 kilo på KJ. Deretter ble det stille. Det ble heller ingen havål på oss fem andre. Det nærmeste vi kom var et par langer og en sei. Vi fikk en del små lyr, taggmakrell og makrell på duppmeite ved bryggekanten.

29.9. Skater i regnværet

Været var bedre igjen på torsdagen. Det var en del regn, men lite vind. Og for en sportsfisker er jo lite vind det viktigste. Leif og Ole-Håkon fisket ganske allsidig fra båten denne dagen, uten å få veldig mye betalt for det. De andre satset mye skate. De fikk ikke mye betalt for det heller. Stein var nærmest med ei feilkroka skate på over 11440 g.

Stein kunne også notere seg for art nummer 95 da han fikk sin første kolmule opp i båten.

Utpå ettermiddagen ble det temmelig stille en times tid. Ole-Håkon og Leif testet nye områder. Ole-Håkon fisket med glassvarslep med kroker i størrelse 3/0, og små opphengerkroker med rekebiter knyttet på 0,35 mm sene da en real fisk tok agnet. Den var både tung og sint, og det tok flere minutter før han begynte å vinne snøre.

Med utstyret nevnt over tok det naturlig nok ganske lang tid å få fisken opp, men underveis ble begge ganske sikre på hva det var. Og det var korrekt. Opp til overflaten kom  7600 gram og 118 cm med hunnskate.

Spisskate på tynnline: 7600 gram.

Spisskate på tynnline: 7600 gram.

Mens Ole-Håkon pumpet fisken hadde Leif hatt et spennende napp som luktet skate, og bare noen minutter etter at OHs fisken var gjenutsatt, sto stanga til Leif i en fin bue. Etter en jevn pumpeøkt kunne også han notere sin andre spisskate for turen. 5600 gram og den minste vi har fått der. Men spisskate er spisskate!

Leif med hunnskate på 5600 gram.

Leif med hunnskate på 5600 gram.

Vi fikk Lars og KJ til å prøve samme plass, da Lars begynte å gå tom for tid for å fange ei skate. Leif og jeg dro fornøyde i land og renset dagens fangst. Dessverre ble det ingen skater på gutta.

Atter igjen bød en kveld på møkkavær, så det ble en ny aften på hytta.

 

30.9. Vi trosser stormen så langt det går

Den siste dagen i båt på sjøen var været fortsatt ganske stusslig. Det regnet jevnt og blåste en del. Allikevel fikk vi fisket noen timer, men da klokka ble 1600 hadde de fleste gitt opp da vinden økte på igjen. Det ble lite spennende fangster å skrive om denne dagen.

På kvelden regnet det i bøtter og spann, men KJ viste til værmeldingen som varslet et par-tre timer opplett mellom klokka 2000 og 2300. Stein og jeg testet en plass, mens Marius og KJ tok en annen. Målet var igjen havål.

Værmeldingen var ikke riktig. Det høljet ned regn hele kvelden og det blåste en god del i tillegg. Marius og KJ ga opp etter noen timer i regnet, da hadde Marius som deg hør og bør på slike turer brukket nok ei surfstang. Stein og OH holdt deg gående i en time til, men resultatet ble ikke mye bedre: en liten lange og en hummer.

Enda en ikke uvanlig bifangst på havålfiske, hummer på 1,62 kg, den ble gjenutsatt.

Enda en ikke uvanlig bifangst på havålfiske, hummer på 1,62 kg, den ble gjenutsatt.

Dermed var turen over, vi dro hjem neste dag, passe lei av dårlig vær. Summa summarum hadde det imidlertid gått temmelig bra for de fleste, så misfornøyde var vi ikke!

Posted in Saltvann Tagged with: , , , , ,

Arkiv

 • 2018 (8)
 • 2017 (11)
 • 2016 (17)
 • 2015 (12)
 • 2014 (11)
 • 2013 (3)
 • 2010 (1)
 • 2009 (9)
 • 2008 (20)
 • 2007 (14)
 • 2006 (24)
 • 2005 (49)
 • 2004 (11)