Vinterkvabberier med mer (OHH 24.1.-20.2.)

Med en jobb som har en real topp i arbeidsmengden mellom 15. januar og 15. mars er det begrenset hvilke sprell man kan finne på i denne perioden med ei fiskestang eller fire. Men er man en allsidig sportsfisker er det nesten alltid muligheter, bare man har varme og vannavstøtende klær og ikke er redd for å være ute i mørket.

269 gram og 33 cm ålekvabbesuksess! (Foto: Thomas Dehlin).

24.1. Familietur på isen

Siden det ble varslet at vinteren brått skulle ta slutt, fikk jeg med familien på en isfisketur. Bettet var dårlige greier, men gjestefisker Emil fikk i alle fall sine første fisk på isen. Så får det være at han ble våt i støvlene etter en drøy time, slik at vi måtte dra hjem.

Små fiskere fisker små fisk.

Små fiskere fisker små fisk.

 

25.1. Endelig ålekvabbepers – og perfekt timing i tillegg!

Mandag 25. januar hadde jeg imidlertid avtalt å ta med Helge Søfteland fra Friluftsmagasinet på NRK på fisketur. Jeg var fortsatt lett febersyk, men været var i ferd med å slå alvorlig om og en avtale er en avtale. Han fikk to alternativ: enten på isen etter lake eller kaifiske etter ålekvabbe. Han valgte det siste, for lakefiske hadde han vært med på for et par år siden. Ålekvabbefiske hadde han IKKE vært med på før. Kanskje ikke så overraskende.

Snørene ble sluppet til bunns 1745. Etter cirka 20 minutter kom dagens første napp, og det var egentlig gledelig, all hvittingen fra sist tur var vekk. Ei skrubbe på cirka 200 gram ble beholdningen. Deretter ble det stille, helt stille, mens vinden økte på, og journalisten frøs mer og mer. Klokka nærmet seg 2000, da han foreslo at han skulle stikke og kjøpe en kaffe.

Ingen kvabber?

Ingen kvabber?

Da han hadde gått, begynte jeg å gå langs kaia og hoppe med agnet bortetter bunnen. Cirka 10 meter unna stengene fant jeg brått en haug med reker på kaikanten i snøen. Akkurat, så her hadde noen dumpet masse reker utenfor kaia, ja. Interessant. Det nappet temmelig snart, og opp kom ei kvabbe på 191 gram. Yess, rett sort og fin pinne (ja, den var slank). Ned igjen, og det nappet tyngre. Opp igjen og der kommer ei skikkelig godkvabbe. Jaggu, 261 gram og endelig ny kvabbepers (sist pers var fra 2008!), det ble jubel og godfølelse.

Griseglad fisker med meget etterlengtet ålekvabbepers.

Griseglad fisker med meget etterlengtet ålekvabbepers.

Ned igjen og ny kvabbe på 125 gram. Av med den og oppi karet. Jeg dunket videre og hentet de andre stengene. Vel tilbake var det litt napping igjen og jeg klinte til. Det var usedvanlig tungt, hva kunne det være? Opp kommer ei ny godkvabbe, men den er kroket midtskips, dessverre. Jaja, samme det, tenker jeg, jeg har jo endelig fått pers, og dumper den uti igjen. Den var nok minst 250 gram+ den også. Så kommer journalisten og kvelden hadde snudd fra tregt som fy til ny pers, jubel og kaffe og et riktig velregissert innslag:)

Her kan du finne radioinnslaget: https://radio.nrk.no/serie/friluftsmagasinet

31.1. Fra isfiske til meitefiske i åpent vann

Uka gikk forbi med masse vind og mildt vær, så isen på Glomma gikk fullstendig i oppløsning. Neste laketur foregikk derfor fra land. Jeg hadde en del action de første to timene, men det roet seg mer og mer og ble helt stille de siste to timene. Det ble tre laker på meg med den største på 1340 gram. Thomas fikk en lake på ett napp. Vi venter fortsatt på at denne plassen skal levere en 2+-lake…
FEBRUAR

2.2. Små marginer mellom suksess og fiasko

Thomas og jeg satt av kvelden til lakefiske på en kjent godplass på denne tiden. Det gikk imidlertid heller dårlig. 3 laker på to mann svarte mildt sagt ikke helt til forventningene. OK, hadde alle tre vært over 3 kilo så hadde det vært veldig greit, men den største veide ikke mer enn drøye kiloen.

Teorien for årsaken til den uteblivende suksessen: ekstremt kald start på januar har medført at lakene har stukket til gyteplassene cirka en uke tidligere enn de foregående mildere årene. Og en så tynn linje kan det faktisk være mellom suksess og fiasko når man fisker lake i perioden fra slutten av januar til slutten av februar.

9.2. Nesten veldig strøken ålekvabbetur

Starten av februar er midt i verstingperioden på jobben, så en stille kveld ved vannet en gang i uka er gull verdt. Kaifiske etter ålekvabber er i så måte temmelig perfekt. Enkelt fiske fra bryggekanten uten for mye dill-dall.

Forholdene var flotte. Nesten vindstille, skyet og 5 grader. Det lå en båt på pullerten, men det bekymret meg ikke så mye, etter at ei fant ei ny spennende steinrøys under brygga sist. Jeg parkerte stolen der og kjørte uti en del rekebiter, og deretter 4 stenger rett ned for kanten.

Temperaturøkningen hadde gjort kvabbefisket godt. Det var bra med aktivitet hele kvelden, dog temmelig mye forsiktig napping og fisk som ikke satt. Da jeg ga meg 2300 hadde det vært helt stille siden 2215, men før det hadde jeg landet 9 kvabber, med de største på 180, 166 og 164 gram. En eneste fisk hadde jeg feilkroket – og den var feilkroket til gangs midt i magen – dessverre var det akkurat den puddingen som veide 260 gram. Jaja. Da er det jo fortsatt håp om store der nede…

15.2. Og der ble det ny pers igjen, gitt!

Etter den 15de dagen på rad på jobb, var det deilig å synke ned i en stol på kaia og prøve seg på de store kvabbene igjen. Det vil si, den første timen ble jeg sittende veldig lite stille. Det nappet ganske jevnlig og en og annen fisk kom også opp.

Det var kaldt med minus 5 grader i lufta, men nesten helt vindstille og i grunn temmelig flott. Thomas satt i en stol ved siden av meg, og det ble hyggelig prat om løst og fast. Klokka 1940 eller så ble det tungt (alt er relativt), og en real pudding fant håven. 33 cm, men feit som en ballong, og jammen var det ikke ny pers for andre gang i år!

269 gram og 33 cm ålekvabbesuksess! (Foto: Thomas Dehlin).

269 gram og 33 cm ålekvabbesuksess! (Foto: Thomas Dehlin).

Det fortsatte lovende frem til litt over 2000, men så ble det roligere. På tross av at jeg fisket til nærmere 2300 kom dagens siste fisk allerede klokka 2030. Det var en skikkelig racerkvabbe som faktisk gikk på utras på quiveren. Vekta viste hyggelige 200 gram, på en fisk som godt kunne vært mye feitere med sine 35 cm.

 

Posted in Blandevann Tagged with: , , , ,

Arkiv

 • 2018 (8)
 • 2017 (11)
 • 2016 (17)
 • 2015 (12)
 • 2014 (11)
 • 2013 (3)
 • 2010 (1)
 • 2009 (9)
 • 2008 (20)
 • 2007 (14)
 • 2006 (24)
 • 2005 (49)
 • 2004 (11)